laatutaustat.com

Kuvien editointi kotona – näin sen teet!

Kuvien editointi ei ole enää vain ammattilaisten etuoikeus, vaan on kotiutunut käyttäjien laitteisiin erilaisten helppokäyttöisten sovellusten muodossa. Jokaisella tietokoneella, älypuhelimella ja tabletilla voi tehdä kevyttä kuvien editointia.

photo

Vaativampaan kuvienmuokkaukseen tarvitaan hieman enemmän kokemusta, jota voi hankkia kätevästi vaikka netissä ilmaisia kuvanmuokkaus ohjelmia, tutoriaaleja ja vinkkejä hyödyntäen.

Kirkkaus, kontrasti, värit ja uudelleen rajaus

Kuvanmuokkaus yksinkertaisimmillaan on kuvien uudelleenrajausta ja kirkkauden eli valon säätelyä. Nämä yksinkertaiset, mutta tärkeät toiminnot löytyvät lähes kaikista nykylaitteiden helppokäyttöisistä standardiohjelmista.

Kyseisillä toiminnoilla voi muuttaa kuvaa yllättävän paljon – ovathan korrekti rajaus ja valo hyvän valokuvan tärkeimpiä ominaisuuksia. Rajauksessa kannattaa kiinnittää huomiota yleisasetelmaan, sekä ihmisten sijoitukseen kuvassa. Ihmisten raajoja ei koskaan kannata rajata polvien, kyynärpäiden kohdalta. Sama koskee puoli lähikuvia kasvoista, jolloin tulee aina näkyä hieman hartialinjaa. Pelkkä kaula ja pää näyttävät kuvassa hyvin irralliselta ja oudolta.

Värikylläisyyttä ja värien sävyä säätelemällä saa helposti luotua romanttisen seepian sävyisiä kuvia, tai muutettua värikuvat mustavalkoisiksi. Kontrastilla saa syvyyttä ja dramaattisuutta kuviin, jotka tarvitsevat lisää selkeitä linjoja. Kontrastia vähentämällä sen sijaan saa muutettua kuvat vaaleimmiksi ja luotua hempeämpiä kokonaisuuksia.

Leikkaa ja liitä

Internetissä on monia ilmaisia kuvanmuokkaussivustoja, joilla pääsee harjoittamaan kuvanmuokkausta perusasioita syvemmin. Monesta kuvanmuokkaus ohjelmasta voi myös ladata ilmaisen kokeiluversion, jonka jälkeen ohjelman lisenssin voi ostaa ohjelmantarjoajan nettisivuilta. Näillä ohjelmilla ja sivustoilla voi helposti lisätä kuviin tekstiä, kehyksiä ja efektejä. Myös kohteen irrottaminen taustasta ja siirtäminen uuteen taustaan onnistuu kätevästi leikkaus työkalulla. Leikkaa – liitä tekniikalla saakin aikaiseksi hauskoja kuvamuokkauksia, ja tarkasti tehtynä jälki voi olla hyvin ammattimaista.

Muista tallentaa kuvien muokatut versiot eri nimellä kuin alkuperäiset, jotta alkuperäisversiot eivät katoa. Voihan olla, että haluat tehdä erilaisia muutoksia niihin myöhemmin kuvanmuokkaustaitojen kehittyessä.