laatutaustat.com

Verkkokuvien tekijänoikeudet

Tekijän oikeudet suojaavat alkuperäisideoita ja -tuotoksia sekä niiden omistusoikeutta. Tekijänoikeuslakeja sovelletaan kirjallisuuden, tekstin, kuvallisen ilmaisun, musiikin, draaman ja taiteen eri muodoissa. Tekijänoikeusmerkintää © (copyright) käytetään yleisesti verkkosivustoilla, mainoksissa, kuvissa ja muissa tuotoksissa erityisesti Internetissä.

copyright

Tekijänoikeus koskee kaikkia – ei vain ammattilaiskuvaajia. Kuvien käyttöoikeus, kopiointioikeus ja muokkausoikeus ovat automaattisesti lain mukaan vain kuvanottajalla. Esimerkiksi maalauksen kohdalla tekijänoikeus on helpompi ymmärtää kuin Internetissä jaettavan digikuvan kohdalla.

Ottajan omaisuutta

Nyrkkisääntö on, että verkkoon ladattujen kuvien tekijänoikeus säilyy julkaisusta huolimatta aina kuvan ottajalla, joka on automaattisesti myös kuvan omistaja. Verkkoon tai esimerkiksi sosiaaliseen mediaan ladattu kuva ei siis ole monista harhaluuloista huolimatta vapaasti käytettävissä vaan kopiointi ja kuvan uudelleenjulkaisu voi itse asiassa olla lain vastaista.
Kuvien uudelleenjakaminen, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ”jaa” toiminnolla, on sallittua, mutta kuvan tekijänoikeuden omistaja on tällöin hyvä mainita. Usein kuvaajat, niin ammattilaiset kuin harrastelijatkin, lisäävät vesileimansa kuvaan ennen julkaisua.

Kuvien oikeuksien myynti

Kuvien ottaja voi antaa tai myydä kuvien käyttöoikeuden. Tähän perustuvat ammattivalokuvaajien ja maksullisten kuvapankkien tulot. Internetissä on lukuisia kuvapankkeja, josta voi ostaa ammattivalokuvaajien ottamien kuvien tekijänoikeudet ja tämän jälkeen käyttää kuvia vapaasti niin Internetissä kuin painetuissa julkaisuissa.

Mistä löytää ilmaisia kuvia?

Kuka vain voi ladata Internetin ilmaisiin kuvapankkeihin kuvia, luovuttaen siten kuvien käyttöoikeudet niiden lataajille. Tällaisilla sivustoilla on yleensä tarkkaan määritelty käyttöoikeuksien laajuus, joihin kuvien lataajan on tutustuttava. Erityisesti laajasti levitettävissä julkaisuissa, kuten mainoskampanjoissa, saa olla erityisen varovainen että käyttöoikeus kattaa kuvien käytön osana mainosta tai muunneltuna.

Ilmaisia kuvapankkeja on helppo hakea hakukoneista ja hakukoneilla kuten Googlella voi rajata hakuasetuksista tuloksia niin, että haku näyttää vain kuvat joita saa vapaasti ladata ja käyttää.